På besök i villaområdet.

image6
Någon ville ha hjälp med ett träd som kunde ramla över telefonledningen. Ett uppdrag för den motorsågsförsedde riddaren från landet.  Telefonbolaget hjälper ju inte till utan har bara för avsikt att ta betalt om ledningen går sönder. Eftersom jag inte jagar djur ute i skogen så är väl det här det närmaste jag kommer känslan av att ha lyckats fälla ett stort byte. I björkskogen hemmavid fäller jag bara klena träd som man nästan kan putta med handkraft dit man vill ha dom. Nu ska jag ut och se om fårklippningsmaskinen fungerar som den ska. Tyvärr hinner det bli lunch innan man ens kommit ut. Hundar och barn ska ha sitt och det tar flera timmar innan man är klar. Sedan efter lunch börjar det om igen. Men jag hinner väl i bästa fall provstarta klippmaksinen och kanske projektera på hur jag ska kunna få tag i den där rädda tackan som börjar bli väl lurvig.

Tandläkare och integritet.

På jobbet närmar det sig sanningens minut eller snarare dag. På måndag får man reda på vilka som blir uppsagda. In i det sista verkar det förhandlas. Men i all sin enkelhet handlar det om centralisering. Att flytta arbetsuppgifter till Stockholm. Jag är förmodligen en av de få som dom behöver ytterligare en tid och då får det väl duga med att man finns i Sundsvall. Verkar som om vikten av att träffas fysiskt varje dag och kostnaden för flera kontor väger tungt. Jag tycker det räcker med telefon, chat och mail när själva arbetet består av att knappa på datorn.
Man får väl se, det kan ju bereda vissa svårigheter att rekrytera i Stockholm.
I bilen sitter motorn lite löst och avgassystemet behöver nog säkras. Jag har dragit ner på tempot och kör ganska sakta. Förbrukningen går ner till strax under en halvliter per mil.
Jag var till tandläkaren med sonen idag. Det gick förvånansvärt bra. Men jag tror vi båda gillade den kvinnliga tandläkaren med lite udda namn. Jag som vill jobba på Säpo i nästa liv kollade rutinmässigt upp att hon är är född -81, tävlat i dans, köpt sin Audi sedan -03 på avbetalning. Bilen luktade golfspelare. En massa värdelöst vetande som jag härmed flushar ut ur min hjärna och in på nå'n hårddisk i en datorhall någonstans i världen.
Jag inser ju att man måste tänka mer på sin integritet. Med tillgång till allt som lagras kan man ju göra smaskiga sammanställningar om människor. Nu är det enda jag brukar tänka på eftersom jag tror jag måste söka nytt jobb är en grej jag läste i Ny Teknik. Man ska inte ha ett Facebookkonto om man fyllt 40. Jag ägnade flera timmar åt att i görligaste mån utplåna det som fanns där. Och snart är ansiktsigenkänningstekniken vardagsmat. Man kanske får göra små retuscheringar om man prompt ska lägga ut ansiktsbilder.
Nä, nu är den här dagen slut. Det blir nya tag i morgon.

Hundpromenader och skogsvård.

image5
En Fiskars machete i en asp.

För många år sedan kom jag på att man kunde hinna med röjning i ett väl inrutat vardagsĺiv. Att ta fram röjsågen och hela utrustningen är nog förbehållet pensionärer och kanske en och annan skogsägare utan familj och krävande jobb. Det var ju nödvändigt att hugga av röjstammarna i midjehöjd eller lite högre för att man skulle bli effektiv. Jag tog ofta med mig min Fiskars machete när jag ändå skulle ut med någon hund. Det blev ju väl så bra och förmodligen minst lika effektivt som en ovan röjsågsmaskinist. Nu är jag inne på min machete nummer 2 och den är nog det bästa och roligaste redskap jag haft. Man kan ta förvånansvärt grova träd i ett hugg med den. Och den håller sig vass. Tyvärr är den svår att få tag i och det som erbjuds i affärerna känns som skräp i en jämförelse.
På senare tid har ju även myndighetsbyråkraterna kommit på att det kan funka.

Amanda Jenssen

Hon får fylla ut ljudutrymmet en stund. Man slipper ju tinnitusen en stund. Men nya skivan är ju ganska bra så det stör ju inte.
Varför skriver man i den här rutan då? En bra grej är ju att man tvingas sortera lite i dagens tankar. Jo, det duger som förklaring.
Bilen har något skumt lite skramligt biljud som oroar mig lite. Vattenpumpen som jag inte bytte sist kamremmen byttes är ett ständigt dåligt samvete. Spännrullen var ju helt slut så varför skulle vattenpumpslagret vara så mycket bättre egentligen? Jag vill helst skjuta på det till semestern. Men jag såg en likadan som gått 47.000 mil i en annons så rimligen ska väl min kunna gå 50.000 då. Trots sina 26.000 mil fick den beröm på besiktningen för de låga partikelhalterna i avgaserna.
I år ska jag nog återuppta cyklingen på allvar så då får väl bilen förhoppningsvis vila lite oftare.
På jobbet var det mycket att stå i men tempot runt kring var lite lojt. Halva personalstyrkan lär bli uppsagd på måndag så dom som känner sig utpekade gör inte många knop på dagrna.
dagens kvinnotankar ska också sorteras. Vad hände på den fronten då?  Inte mycket, då får jag tänka på nå't ur arkivet. Då var det häromdagen när jag hamnade bakom två fullblodskvinnor. Dom var snygga och visste väl rimligen om det. I det läget kände jag att jag inte hade någonting överhuvudtaget att komma med. Inte på det korta avtåndet kanske en meter. Lite mer distans behövs nog om jag ska kunna hävda mig. Vilket jag i och för sig brukar klara av rätt bra om förhållandena är dom rätta.
Dagen avslutades med en nostalgitripp nere i ett diken på en åker. För 7 år sedan grävde jag upp ett dike på kanske 100 meter för hand. Nu skottade jag upp lite sediment och sand på en sträcka av 2 meter och kände mig nöjd.
Nu har hundarna ätit klart så det är dags att gå ut med dom verkar det som. I en nära framtid minskar hundbeståndet med minst 90% och hur jag då ska fylla fritiden verkar lite oklart och pirrande nyfiket på samma gång.
Datorn vill starta om för en ny kärna verkar ha installerats men just det orkar jag inte fundera på nu.

Sitter uppe än, inte bra!

image4
Men när jag ändå sitter uppe så kan jag ju dela med mig av en bild. December för kanske 5 år sedan från ett hotellfönster i Yokohama. Av upphetsningen på Japansk TV förstod jag att det var något sensationellt, snö! Man ser en taxistation och en tunnelbanestation vilken faktiskt är samma som den där självmordsekten släppte ut giftgas på. Vilket dessutom skedde kort efter att jag varit där på besök några år tidigare, kanske 97. Jag orkar inte kolla upp det. Jag borde sova nu. Väckarklockan sätter igång om exkat 4 timmar.
Kollade ändå.

Vedfabrik

image3
Här är min vedfabrik. Det finns många hjältar som sliter med veden. Förmodligen måste man vara lite speciell för att orka med att göra dom 30 kubik som många vanliga villor kräver på en vinter. I mångas ögon verkar det lite efterblivet med vedeldning. Normen har ju blivit bergvärme och på lunchrasterna jämförs dom där cop-värdena eller vad det heter
Jag brukar tänka att ur nå't sorts psykologiskt perspektiv är vedeldning helt rätt. Eldar man inte blir det kallt och eldar man blir det varmt. Under kriget när livsmedel var en bristvara hade man gott om mat ute på landet. Jag brukar tänka att det kanske snart är likadant fast med värmen. Jag kan ju välja att ha 20 eller 25 grader inne. Det kostar ju inget extra förutom lite mera jobb. ska man däremot betala marknadspris för dom extra 5 graderna så blir det dyrt.
Nu ska jag ut och jobba med veden en stund tills det är dags att sova.

Motormanuell avverkning

image2
Här håller jag på och lastar björkved på min fina vedvagn. På ena sidan sitter bara ett hjul som nästan alltid är platt på grund av luftbrist. Jag brukar intala mig själv att lasthöjden är låg och att det är bra.
I bakgrunden kan man se Spendrup och Tommy som betar något, förmodligen inte gräs.
När jag började var den här tegen en mörk skog skuggad av stora granar. Granarna utrotade jag först, därefter sälgen och nu är turen kommer till björken. Jag sparar en del gamla sälgar till humlorna och fåglarna.

Nu har jag gjort en profil också.

I början av 90-talet hade jag en sorts blogg fast det kallades dagbok. Då väjde jag inte för att skriva om vad som helst jag gjort eller tänkt. Nu är jag äldre och har förpliktelser så vi får väl se var det bär hän.

Hittade en bild på stortraktorn

Jag och min MF 699

Vilken lördagskväll

Äter middag med sonen och efteråt tittar vi på Lego stop motionfilmer på Youtube. Kommer just på att han blir en del av den första generationen som inte ens varit med om webb en1.0. Coolt skulle han nog själv ha sagt. Precis som han tycker att Lego Darth Vader är.
Vi hinner titta på bröderna Lejonhjärta också. Trots sina 4 år är han med på att dom dör och kommer till himlen. Vi går och lägger oss och ska läsa saga. Då ringer dom från jobbet. Fel både här och där. Tur det finns datorer utspridda i huset. Jag loggar in och fixar lite för satt räta upp situationen. OSPF, BGP, VLAN o sån't.
Åter till sagan. Bamse blir lurad av kapten Buster och inlåst i ett uthus. Sonen somnar.
Fösta lediga stunden på hela dagen. Jobet ringer igen. Mera att fixa men det går snabbt.
Jag kommer inte på något bättre än att köra runt lite med gräsklipparen i fårhagen  bakom stallet. Den tjuvstannar ideligen för grästuvorna är så kraftiga. Jag borde ha något bättre. Gräsklipparen har svårt att orka med. Leksaksmotorn från Briggs & Stratton i Milwauke är ju inte mycket att hålla i handen när högörterna frodats ett tag.
I maskinhallen står en Massey Ferguson med en 95-hästars Perkinssexa men den har jag ingen klippare till.
Hundarna ska kvällas med promenader. 5 hundar tar en stund men till slut kommer jag in igen.
Man blir ju sugen på nå't gott men det bästa jag kan hitta är morötter.
Jag botaniserar en stund på Pirate Bay på jakt efter verkstadshandböcker till bilar. Haynes har väl inte anslutit sig till Antipiratbyrån ännu så det blir väl ingen razzia med beslagtagna hårddiskar. Jag borde för övrigt kryptera åtminstone hårddisken som innehåller nedladdad musik, ljudböcker och verkstadshandböcker. Det var en artikel idagh om att ljudboksförlagen skulle börja jaga pirater nu också.

Puppy Linux och Soundblaster 16

Some suggestions:

/etc/modprobe.conf

alias snd-card-0 snd-sb16
options snd-sb16 index=0 id="SB-16" port=0x220 mpu_port=0x330 irq=5 dma8=1 dma16=5 isapnp=0
alias sound-slot-0 snd-card-0

#modprobe snd-card-0

or

alias snd-card-0 snd-sbawe
options snd-sbawe index=0 id="SB-AWE" port=0x220 mpu_port=0x330 irq=5 dma8=1 dma16=5 isapnp=0
alias sound-slot-0 snd-card-0

#modprobe snd-card-0

Trött i luvan

I bilen hem från jobbet fick jag ett samtal från den stora centralen som meddelade att ett fel uppstått. Väl hemma fick jag börja med att jag in några av fåren som rymmer hela tiden. Sedan var det bara att sätta sig framför datorn och börja söka fel. Jag var nog less redan innan jag börjat.
Nu är klockan snart mitt i natten och jag har just avslutat jobbet. En synnerligen trist fredagskväll. Jag hade verkligen sett fram emot att få jobba lite i skogen och tillverka några vedklabbar.
Nu är det dags att borsta gaddarna och sussa några timmar.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0